Överlåtelsebesiktning

Överlåtelsebesiktning görs vanligtvis när ett hus byter ägare. Det underlättar vid en husförsäljning respektive ett husköp eftersom fastighetens skick kontrolleras in i detalj. Köparen får en överblick om vad som behöver renoveras och vilka ytterligare kostnader husköpet kan innebära. Säljaren i sin tur får en tydligare bild över vilka saker i bostaden som behöver åtgärdas innan det säljs. Här på Besiktningsbolaget Risberg gör vi säkra och trygga besiktningar när du överlåter  bostaden.

Vad är en överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning innebär att göra en noggrann kontroll på ett hus innan det säljs till en ny ägare. Målet är att se om det finns några problem eller fel och att undvika ekonomiska problem eller konflikter i samband med försäljningen. Överlåtelsebesiktningar gör att man kan komma åt eventuella problem i tidigt skede och åtgärda onödiga småfel innan de hinner bli för stora och kostsamma. Besiktningarna görs både på hus och bostadsrätter och utförs av en oberoende och auktoriserad besiktningsman som även skriver ett besiktningsprotokoll. Våra besiktningsexperter är opartiska och anslutna till SBR (Sveriges Byggingenjörers Riksförbund).

 

Du tjänar på att göra en överlåtelsebesiktning

På Risberg har vi gjort många överlåtelsebesiktningar och sett att det lönar sig för både köpare och säljare. Med bedömningen blir det enklare för alla inblandade parter, eftersom det ger full koll på bostadens skick. Köparen vet vad han eller hon betalar för och säljaren slipper konflikter med köpare som annars kan känna sig lurade. Risken för framtida tvister blir alltså betydligt mindre och även risken att stå inför dyra kostnader längre fram.

Skicka in din bokningsförfrågan

Angående GDPR

* ANGÅENDE GDPR Den nya lagen trädde i kraft 25/5-2018 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Besiktningsbolaget Risberg AB aldrig delar- eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av uppdrag som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Besiktningsbolaget Risberg AB.

Ta del av våra paketlösningar

Om du ska sälja din bostad och i samma veva göra en överlåtelsebesiktning, kan det vara värt att överväga att köpa något av våra besiktningspaket. Vi erbjuder två paket för säljare respektive köpare, där besiktning och andra tjänster ingår.

 

 

 

Överlåtelsebesiktning för säljare

Överlåtelsebesiktning + dolda fel-försäkring

Vi gör din överlåtelsebesiktning samtidigt som du får en dolda fel-försäkring. Paketet skyddar dig mot de potentiella kostnader som dolda fel kan innebära. Det hjälper dig även att ta reda på om felet är ett dolt fel eller ej.

Överlåtelsebesiktning + dolda fel-försäkring + energideklaration

Du bokar överlåtelsebesiktning samtidigt som du får en dolda fel-försäkring. Utöver detta får du även en energideklaration som utförs samtidigt som besiktningen. Energideklarationen är ett bra sätt att se hur energieffektiv bostaden är men är också ett krav att ha utfört vid en försäljning.

Överlåtelsebesiktning för köpare

 

 

 

 

Överlåtelsebesiktning + fukt- och riskkonstruktionskontroll + okulär kontroll av El&VA

Ett paket där överlåtelsebesiktning, fukt- och riskkonstruktionskontroll och koll på husets el och avlopp ingår samt radonmätning.

Överlåtelsebesiktning + fukt- och riskkonstruktionskontroll + okulär kontroll av El&VA + areamätning

Ett paket där överlåtelsebesiktning, fukt- och riskkonstruktionskontroll och koll på husets el och avlopp ingår samt radonmätning och areamätning för att vara säker på exakt hur stor area bostaden har. Ett lämpligt paket för dig som överväger att köpa ett hus eller en lokal som har byggts ut eller liknande.

Överlåtelsebesiktning - Priser och kostnader

 

En vanlig fråga vid besiktningar är kostnaden. Priset varierar beroende på nivån och eventuella tilläggstjänster, men de tusenlappar du betalar är helt klart värt det. Besiktningsbolaget Risberg erbjuder konkurrenskraftiga priser och tydlig information om kostnader från början. Du kan välja mellan nivå 1 eller nivå 2 samt bestämma om du önskar en paketlösning eller köpa tilläggstjänster som radonmätning, fuktmätning eller energideklaration. Kontakta oss så berättar vi mer!

Prislista överlåtelsebesiktning

 • Överlåtelsebesiktning Nivå 1

  7500:-

 • Överlåtelsebesiktning Nivå 2

  9500:-

  Inklusive fukt- och riskkonstruktionskontroll

 • Överlåtelsebesiktning Paket 1

  11.000:-

  Överlåtelsebesiktning + fuktmätning + El&VA besiktning + radonmätning

 • Överlåtelsebesiktning Paket 2

  9990:-

  Överlåtelsebesiktning + energideklaration

 • Överlåtelsebesiktning Paket 3

  17.140:-

  Överlåtelsebesiktning + energideklaration + dolda fel försäkring

 • Energideklaration

  2490:-

 • Dolda fel-försäkring

  Fr. 7350:-

 • Överlåtelsebesiktning lägenhet

  4500:-

 • Okulär El- och VA-besiktning

  Fr. 2000:-

 • Radonmätning

  2500:-

  Inklusive 2 dosor

Besiktningsprotokollet - en tydlig beskrivning av alla anmärkningar

 

Efter överlåtelsebesiktningen skrivs ett besiktningsprotokoll. Besiktningsprotokollet är en sammanfattning av hela besiktningen där informationen finns nedtecknad och där alla brister beskrivs. Här får du svart på vitt hur huset mår och om det finns något som behöver repareras eller utredas vidare. På Risberg gör vi besiktningsprotokollet så ingående som möjligt och på ett sätt så det ska vara enkelt att förstå - men självklart hjälper vi dig med alla typer av frågor som ändå kan uppstå.

 

 

Ta del av besiktningsprotokollet efter överlåtelsebesiktningen som köpare

 

Om det är säljaren som har utfört en besiktning är det viktigt att en köpargenomgång utförs av köparen. Som köpare är det viktigt att nämna att du har något som kallas för undersökningsplikt. Kort förklarat är en köpargenomgång en tydlig genomgång av besiktningsprotokollet som en säljare har utfört och ett sätt för köparen att dessutom göra sin undersökningsplikt. Då får du även svar på frågor som kan uppkomma i samband med att du läser protokollet eftersom vissa saker kan verka otydliga.

 

 

 

Endast oberoende besiktningsmän på Risberg

Nuförtiden kan vem som helst kalla sig för besiktningsman eller besiktningsexpert utan att vara auktoriserad. Det krävs både kunskap, utbildning och ansvarsförsäkring för att kunna bli godkänd besiktningsman. När du bokar en överlåtelsebesiktning i Skåne av oss behöver du inte känna någon som helst oro. Våra besiktningsmän agerar opartiskt för att säkerställa en rättvis och transparent bedömning av varje fastighet. Vi anlitas av privatpersoner och företag och vi är anslutna till Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR).

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en överlåtelsebesiktning?

Du kan välja mellan olika nivåer samt olika paket när det gäller överlåtelsebesiktningar. Vi erbjuder dem på nivå 1 och 2 där nivå 2 också inkluderar fukt- och riskkonstruktionskontroll. Du kan även köpa våra besiktningspaket för säljare respektive köpare.

Vad ingår i en överlåtelsebesiktning?

Besiktningen innefattar en noggrann genomgång av fastigheten. Besiktningsrapporten innehåller detaljerad information om eventuella avvikelser, riskanalyser och förslag på när det behövs en fortsatt teknisk utredning. Det går även att lägga till tilläggstjänster såsom fukt- och riskkonstruktionskontroll, okulär kontroll av EL & VA, radonmätning och åtgärdsförslag och kostnadsuppskattning av åtgärder, ventilation, energideklaration, dolda felförsäkring och areamätning.

Vad är en överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning är en omfattande undersökning av ett hus eller en bostadsrätt före försäljning. Syftet är att identifiera eventuella brister och skador för att skapa transparens och underlätta för både säljare och köpare under fastighetsaffären.